Wednesday 15 June 2011

Μια Συσκευή από το Μέλλον - Το Ευτυχιόμετρο

Από τον Σουάμι Σεβαράτνα


Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιες θα είναι οι συσκευές του μέλλοντος, συσκευές όπως σήμερα το κινητό τηλέφωνο ή το μίξερ στην κουζίνα κλπ που κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας; Και βέβαια δεν εννοώ ένα πιο γρήγορο κομπιούτερ ή αυτοκίνητο, αλλά κάτι απίθανα επαναστατικό, όπως το ευτυχιόμετρο. Η βασική ιδέα γι αυτό το γκάτζετ είναι εντελώς δική μου. Θα την κατοχυρώσω. Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι μια από τις συσκευές που δεν θα μπορούμε χωρίς αυτήν.

Έχω κι άλλες τέτοιες ιδέες στο συρτάρι. Πως σας φαίνετει ο μετρητής ανδρισμού ή θηλυκότητας, ή ο μετρητής εντιμότητας (πολύ χρήσιμος πριν από εκλογές). Σήμερα πάντως θα ασχοληθώ μόνο με το ευτυχιόμετρο.

Η βασική του λειτουργία είναι να δείχνει κάθε στιγμή του 24ωρου πού βρίσκεστε όσον αφορά την ευτυχία. Αναρωτιέστε πόσο ευτυχισμένος/η είστε αυτή τη στιγμή; Με άριστα το 10, τι βαθμό θα βάζατε στον εαυτό σας. Δύσκολο, ε; Είστε στο 4 ή το 5, ή μήπως το 6; Ενοχλητικό να μην είστε σίγουροι για κάτι τόσο σημαντικό, όσο η προσωπική ευτυχία σας.

Αν ήταν να κατασκευαστεί μια τέτοια συσκευή από πού θα ξεκινούσατε; Εγώ θα ξεκινούσα από το να ορίσω 10 βασικές βαθμίδες. Όχι και τόσο εύκολο. Είναι σχετικά εύκολο να ορίσω το 10 ως την απόλυτη ευδαιμονία και το 0 ως την κατάσταση όπου κανείς είναι έτοιμος να αυτοκτονήσει. Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες βαθμίδες; Θα κάνω την απόπειρα να ορίσω αυτά τα 10 επίπεδα, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να κάνω μελλοντικά πολλές διορθώσεις. Ο βαθμός δείχνει που βρίσκεστε ως διάθεση. Προσπάθησα να προσδιορίσω κάποια εξωτερικά γεγονότα που προκαλούν συνήθως την αντίστοιχη διάθεση, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Αυτό που ακολουθεί είναι απλώς μια απόπειρα. Δείξτε επιείκεια. Πάμε λοιπόν:

10 – Απόλυτη Ευδαιμονία. Μια κατάσταση τόσο υψηλή που ό,τι κι αν γίνει δεν μπορεί να προσθέσει κάτι. Δεν επιδέχεται αύξηση. Ακόμη κι αν σας πληροφορήσουν ότι κερδίσατε ένα τεράστιο ποσό στο λαχείο, δεν θα νιώσετε καμιά διαφορά, γιατί είστε ήδη στην κορυφή εκείνη που ανώτερή της δεν υπάρχει. Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σας ρίξει, ούτε καν βασανιστήρια. Είστε ΕΝΑ με τον Θεό. Στη Γιόγκα το λέμε Σαμάντι.

9 – Είστε σε αξιοζήλευτη κατάσταση που όμως επιδέχεται βελτίωση, έστω και μικρή. Π.χ. αν σας πούνε για το λαχείο, θ’ανέβετε ακόμη πιο ψηλά ως διάθεση. Όσον αφορά τη μονιμότητα αυτής της κατάστασης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύσκολα κάτι δυσάρεστο θα σας έριχνε. Θα χρειαζόταν ίσως βασανιστήρια για να πέσετε από εκεί. (Μιλάω εκ πείρας)

8 – Έχετε διανύσει τεράστια απόσταση προς τα πάνω, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν παρά με τα κυάλια το επίπεδο που βρίσκεστε, αλλά είστε ακόμα ευάλωτοι στο να πέσετε από εκεί, αν συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστο.

7- Είστε σαφώς πάνω από τον μέσο όρο. Είστε κεφάτο άτομο με αρκετό ενθουσιασμό για τη ζωή, που κατά καιρούς πέφτετε για λίγο λόγω αρνητικών γεγονότων, αλλά ανακάμπτετε γρήγορα.

6- Έχετε καταφέρει να σπάτε τη ρουτίνα συχνά με κάποιο σπορ ή εκδρομές ή με  δημιουργική απασχόληση.

5- Απλώς επιβιώνετε. Δεν χρειάζεται να δανειστείτε, αλλά ούτε περισσεύει τίποτα. Μια μέτρια κατάσταση χωρίς μεγάλα ανεβο-κατεβάσματα. Αρκετή ανία. Ρουτίνα.

4- Με δυσκολία τα φέρνετε βόλτα. Αρκετό άγχος και βιοπάλη. Συχνά η ενέργεια ξοδεύεται σε στείρες αντιπαραθέσεις, ή γκρίνια και ανησυχία για το μέλλον.

3- Είστε χρεωμένοι σε σημαντικό βαθμό και δεν βλέπετε φως στον ορίζοντα. Κατάθλιψη ευδιάκριτη που ίσως να οφείλεται και στην προχωρημένη ηλικία.

2- Μεγάλα προβλήματα υγείας, όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή σας, ή με μηδενικές ελπίδες από τους γιατρούς. Πολύς πόνος. Βιώνετε ίσως μεγάλη ερωτική απόρριψη που σας κοστίζει πολύ. Ίσως έγκλειστος σε φυλακή για μεγάλο διάστημα.

1- Η ζωή είναι μια κόλαση. Ένα βήμα πριν την αυτοκτονία!!! Με δυσκολία πείθεστε να παραμείνετε στη ζωή, καθώς οι συνθήκες της ζωής σας είναι μαρτυρικές.

Κάποια εξελιγμένα μοντέλα του ευτυχιόμετρου θα είναι προγραμματισμένα όταν η ένδειξη πέφτει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο να παίζουν ευχάριστη (προεπιλεγμένη) μουσική ή να προβάλουν ορισμένες εικόνες ή βίντεο για να σας ανεβάσουν. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να το εξελίξει παρά πέρα.


Σουάμι Σεβαράτνα
Yogaspirit, Λαοδίκης 34, Τηλ.: 210 - 96 81 793

No comments:

Post a Comment