Thursday 2 June 2011

Η μη-Ευτυχής Πλειοψηφία

Από τον: Robert Anthony (μετάφραση: Σουάμι Σεβαράτνα)
Καθώς κοιτάζετε τριγύρω στους συνανθρώπους σας, θα το βρείτε δύσκολο να αγνοήσετε το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι. Οι περισσότεροι φαίνονται ανίκανοι να αντιμετω-πίσουν τα προβλήματα και τις περιστάσεις της καθημερινότητας. Η πλειοψηφία έχει παραιτηθεί στο να επιβιώσει απλώς. Η παραίτηση στη μετριότητα έχει γίνει τρόπος ζωής. Ως αποτέλεσμα, τα αισθήματα ανικανότητας που φιλοξενούν, τους κάνουν να κατηγορούν την κοινωνία, τους ανθρώπους, τις περιστάσεις και τις συνθήκες για τις αποτυχίες και απογοητεύσεις τους. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι και τα πράγματα ελέγχουν τη ζωή τους είναι τόσο βαθειά φυτεμένη στη σκέψη τους, που δεν ανταποκρίνονται σε λογικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν το αντίθετο.

Ένας μεγάλος φιλόσοφος και ψυχολόγος, ο Ουίλιαμ Τζειμς, παρατήρησε κάποτε ότι «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της εποχής μας υπήρξε το ότι, αλλάζοντας τις εσωτερικές πλευρές της σκέψης μας, μπορούμε να αλλάξουμε τις εξωτερικές πλευρές της ζωής μας.» Αυτή η σύντομη διαπίστωση εμπεριέχει τη δυναμική αλήθεια ότι δεν είμαστε θύματα, αλλά συν-δημιουργοί στο κτίσιμο της ζωής και του κόσμου γύρω μας. Ή, όπως το έθεσε ένας άλλος σοφός, «Δεν είμαστε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, αλλά αυτό που σκεπτόμαστε, αυτό είμαστε!»


Η νοητική κατάσταση του πρόβατου

Ένα μάθημα, που μας πήρε πολύ καιρό να το μάθουμε, είναι ότι το αντίθετο της γενναιότητας δεν είναι η δειλία, αλλά η συμμόρφωση. Μπορεί να έχετε ξοδέψει πολύτιμα κι αναντικατάστατα χρόνια στην προσπάθεια να ταιριάξετε σε ορισμένα σχήματα, για να μάθετε πολύ αργά, ότι ποτέ δεν θα μπορούσατε να ταιριάξετε.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να ακολουθούμε ο ένας τον άλλον σαν πρόβατα; Είναι επειδή προσπαθούμε να συμμορφωθούμε με την πλειοψηφία. Είναι καιρός να ελευθερωθούμε από αυτή την προβατίσια κατάσταση του νου και να σταματήσουμε να τιμωρούμε τον εαυτό μας, επειδή είμαστε διαφορετικοί από την οικογένειά μας, τους φίλους μας ή οποιονδήποτε άλλον. Μεγάλο μέρος των βασάνων μας μπορεί να εξαληφθεί, αν αρνηθούμε να αφήσουμε τη ζωή μας να σημαδευτεί από τη συμμόρφωση.

Το να σκεφτόμαστε ότι η ζωή μας ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο από ένα άλλο άτομο, ομάδα, ή την κοινωνία, επιβάλλει μια κατάσταση νοητικής σκλαβιάς, η οποία μας καθιστά αιχμάλωτους με δική μας απόφαση.

Οι σκέψεις μας δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο ελκύει από τον υποσυνείδητο νου μας όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την εκπλήρωση των ιδεών μας, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές. Αυτό που έχουμε στη ζωή μας στο παρόν, είναι η εξωτερική υλοποίηση εκείνου που υπήρχε στο νου μας. Έχουμε κυριολεκτκά έλξει τα πάντα που έχουν έλθει στη ζωή μας, καλά ή κακά, ευτυχή ή θλιβερά, επιτυχία ή αποτυχία. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της εμπειρίας μας, όπως την εργασία, το γάμο, την υγεία ή τα προσωπικά ζητήματα.

Σκεφτείτε το! Ο περίγυρός σας, ο κόσμος σας εξωτερικά απεικονίζει αυτό που σκέφτεστε εσωτερικά. Ανακαλύπτοντας γιατί είστε όπως είστε, ανακαλύπτετε επίσης το κλειδί για να γίνετε αυτό που θέλετε να είστε.




Σουάμι Σεβαράτνα
Yogaspirit, Λαοδίκης 34, Τηλ.: 210 - 96 81 793

No comments:

Post a Comment