Wednesday 1 June 2011

Η Ενέργειά σας Είναι η Αληθινή Περιουσία σας

Από τον Σουάμι Σεβαράτνα
Από πού φεύγουν;
Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που έχω ονομάσει ενεργειακά βαμπίρ. Μη σας τρομάζει ο όρος. Είναι ζωτικής σημασίας να ξέρετε περί τίνος πρόκειται, ώστε να μπορείτε να προ-φυλαχθείτε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο καθένας έχει συναντήσει ή πρόκειται να συναντήσει στη ζωή του ένα ή περισσότερα τέτοια άτομα. Όλοι έχουν κάτι σχετικό να διηγηθούν.

Ο όρος μου προέκυψε πριν 15 περίπου χρόνια με αφορμή μια συνομιλία που είχα με έναν περιπτερά. Το εντυπωσιακό σ’αυτό το περιστατικό ήταν ότι ενώ η συνομιλία ήταν ιδιαίτερα κοινή, η έκφραση στο πρόσωπό του δεν αντιστοιχούσε στα λεγόμενα. Πιο συγκεκριμένα, με ρωτούσε να του πω λεπτομέρειες για το τρέξιμο που έκανα στον Άγιο Κοσμά εκείνη την εποχή. Μπαίνοντας ανυποψίαστος στο παιχνίδι του διαπίστωσα σύντομα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στο ενεργειακό επίπεδο. Σαν να έχανα ενέργεια, ή πιο σωστά σαν εκείνος να την ρουφούσε με κάποιο τρόπο. Αυτό που πολύ γρήγορα αισθάνθηκα ήταν ένα ξεκάθαρο «πως φεύγω από δω;» Η έκφραση στο πρόσωπό του πλησίαζε αρκετά εκείνη της ηδονής όσο εγώ έπαιζα το παιχνίδι του απαντωντας στις ερωτήσεις του. Κάποια στιγμή βέβαια το τερμάτισα, έχοντας όμως χάσει ήδη κάποια ενέργεια όντας ανυποψίαστος. Περιττό να σας πω ότι από τότε αποφεύγω συστηματικά να περνάω από εκεί.

Είμαι βέβαιος ότι σας έχει τύχει να βρεθείτε με έναν άνθρωπο που έντεχνα σας «σέρνει» σε μια συζήτηση που δεν θέλετε να μπείτε και που όσο είστε μέσα στο παιχνίδι νιώθετε ένα άκρως δυσάρεστο αίσθημα που σας «πνίγει» και θέλετε να το βάλετε στα πόδια, αλλά δεν το κάνετε για να μην κακοχαρακτη-ριστείτε ως αγενής. Ακριβώς πάνω σ’αυτό βασίζουν την τεχνική τους, δηλαδή στο ότι θα βάλετε στην άκρη αυτό που αισθάνεστε, δηλαδή το αίσθημα του ενεργειακού πνιγμού και θα συνεχίσετε τη συζήτηση επιτρέποντας του έτσι να σας πάρει ή πιο σωστά να σας κλέψει την ενέργεια.

Η ενέργειά σας είναι η αληθινή περιουσία σας
Εδώ θα πρέπει να σας πω, αν δεν το ξέρετε ήδη, ότι η ενέργειά σας είναι η αληθινή περιουσία σας, πολύ περισσότερο από όλα εκείνα που έχετε μάθει να θεωρείτε περιουσία, κινητή ή ακίνητη. Δεν αποτυχαίνει πάντα να με εκπλήσσει το πόσο χωρίς στοιχειώδη άμυνα είναι οι άνθωποι στο θέμα αυτό. Ενώ είναι ικανοί μέχρι και να κάνουν φόνο για τη συμβατική περιουσία τους, αν κάποιος πάει να τους κλέψει ένα κομμάτι από το χωράφι τους, δεν κάνουν τίποτα απολύτως για να προστατέψουν το πολυτιμότερο κομμάτι της περιουσίας τους, που είναι η ίδια η ενεργειακή τους κατάσταση. Μια επικριτική κουβέντα, μια δυσάρεστη είδηση στην τηλεόραση που δεν τον αφορά καν άμεσα, ένα απαξιωτικό βλέμμα κλπ και το επίπεδο της ενέργειας έχει πέσει στα τάρταρα. Το μη-προφανές ερώτημα εδώ είναι «πού πήγε αυτή η ενέργεια που μόλις χάσατε;» Απλώς διαχέεται στο περιβάλλον ή μήπως κάποιος την καρπώνεται έντεχνα με τρόπο που είναι ασύλληπτος στον κοινό νου;

Τι κάνουμε λοιπόν;
Για να γυρίσουμε στο θέμα με το ενεργειακό βαμπίρ, είναι σαφές τι θα πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε την αποστράγγιση της πολύτιμης ενέργειάς σας. Κατ’αρχήν λαμβάνετε σοβαρά υπ’όψη τον εσωτερικό συναγερμό που κτυπάει εκκωφαντικά κι ασταμάτητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι καθώς έχουν πάρει διαζύγιο από την εσωτερική τους υπόσταση συνήθως αγνοούν τέτοια σήματα και βέβαια κάθε φορά το πληρώνουν ακριβά. Οι σκέψεις μπορεί να περάσουν εύκολα απαρατήρητες, όχι όμως και τα συναισθήματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις σκέψεις.

Δίνοντας λοιπόν την πρέπουσα σημασία στον εσωτερικό συναγερμό, τον αφήνετε σύξυλο, και φεύγετε μην κρατώντας καν τα προσχήματα. Τον αφήνετε με το «καλαμάκι» στο στόμα να ρουφάει αέρα κι όχι ενέργεια πια. Παρατηρείστε πώς χειρίζεται το γεγονός της αποχώρησής σας. Όπως θα αντιδρούσε ένας κανονικός άνθρωπος που μόλις έχει αρχίσει να ξεδιψάει με ένα ποτήρι δροσερό νερό στην έρημο και κάποιος έρχεται και του το παίρνει μετά τις πρώτες γουλιές.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν είναι ανάγκη να κρατήσετε καν τα προσχήματα. Αν πιάνατε έναν κλέφτη στο σπίτι σας θα προσπαθούσατε να του το φέρετε με ωραίο τρόπο ότι θα χρειαστεί να τον παραδώσετε στην αστυνομία; Μην τυχόν και σας κακοχαρακτηρίσει; Σιγά μη σας ενδιαφέρει η γνώμη που θα σχηματίσει για σας ένα ενεργειακό βαμπίρ. Το πιθανότερο είναι να συμβεί το αντίθετο απ’ό,τι περιμένετε, δηλαδή να ανέβετε στην εκτίμησή του, καθώς θα έχει διαπιστώσει πόσο καλός αμυντικός παίκτης είστε.

Ενεργειακή αποστράγγιση μεγάλης κλίμακας
Το θέμα αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν ένα τέτοιο άτομο είστε υποχρεωμένοι να το ανέχεστε σε καθημερινή βάση στην οικογένεια ή την εργασία σας. Ένας προϊστάμενος-βαμπίρ μπορεί να κάνει τη ζωή σας κόλαση, βασιζόμενος στην ανάγκη σας για χρήματα. Ο δυστυχής υπάλληλος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά αν είναι ανασφαλής (οι περισσότεροι Έλληνες σήμερα είναι ιδιαίτερα ανασφαλείς), καταλήγοντας στο να αναβάλλει για πολλά χρόνια την απόφαση να φύγει και να ψάξει για κάτι καλύτερο.

Οι άνθρωποι αυτοί κατά τη γνώμη μου αποτελούν μια θλιβερή υποκατηγορία της μεγάλης κατηγορίας «άνθρωποι». Πιο σωστό θα ήταν να αποκαλούνται με κάποιο άλλο όνομα, όπως π.χ. «υπάνθρωποι» ή «απάνθρωποι». Θα τους βρείτε να αναζητούν και συχνά να καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργασιακά πόστα τέτοια όπου μπορούν με σχετική άνεση να δράσουν ως ενεργειακά βαμπίρ. Πολύ λίγη σημασία έχει για μένα το αν αυτό το κάνουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Το αποτέλεσμα για το θύμα είναι το ίδιο.

Εκείνοι που το κάνουν συνειδητά είναι κυριολεκτικά «μαύρες ψυχές» και συνήθως έχουν αναπτύξει μια τεχνική άκρως αποτελεσματική που αποβλέπει σε μεγάλης κλίμακας οφέλη. Θα τους βρείτε σε μεγάλες κυβερνητικές θέσεις και γενικά σε χώρους εξουσίας όπως είναι π.χ. τα Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης». Τα εισαγωγικά τα βάζω γιατί κάθε άλλο παρά την ενημέρωση φροντίζουν. Αυτό που φροντίζουν κυρίως είναι τη διαιώνιση του φόβου και της ανησυχίας, πράγμα που θρέφει τα αφεντικά τους στην 4η Διάσταση, τα λεγόμενα «Μεγάλα Παράσιτα» (βλ. τα βιβλία του Ντμίτρι Βεριστσάγκιν).

Το Βασίλειο της Χειραγώγησης
Το θέμα των ενεργειακών βαμπίρ συνδέεται στενά με την ευρύτερη έννοια της ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ. Η χειραγώγηση γενικά έχει να κάνει με άτομα που θέλουν να εκμεταλλευτούν άλλους ανθρώπους. Η διαφορά ανάμεσα στους διάφορους θιασώτες της χειραγώγησης έχει να κάνει με τον βαθμό αποτελεσματικότητας που έχουν φθάσει και των κερδών που αποκομίζουν. Οι εξπέρ ανάμεσά τους αποκομίζουν κολοσσιαία κέρδη, καθώς καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται αφελείς κι ανυποψίαστους ανθρώπους για χρόνια ολόκληρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα θύματά τους σπάνια τους υποπτεύονται, θεωρώντας τους υπεράνω υποψίας. Προσέξτε ιδιαίτερα αυτή την κατηγορία των «υπεράνω υποψίας» ατόμων. Αναρωτιέστε με ποιό τρόπο και για ποιο λόγο κατάφεραν να διεισδύσουν σ’αυτή την κατηγορία;

Η χειραγώγηση χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες: την απροκάλυπτη ή ευθεία χειραγώγηση και την κεκαλυμμένη. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε π.χ. έναν κατακτητικό πόλεμο, όπου δεν έχετε αμφιβολία για τα κίνητρα του επιτιθέμενου. Στη δεύτερη κατηγορία όμως τα αληθινά κίνητρα συγκαλύπτονται, πολλές φορές με τόσο τέλειο τρόπο, που χρειάζεστε ειδικά προσόντα κι εμπειρία για να τα ξεσκεπάσετε. Περιττό να σας πω ότι η δεύτερη αυτή κατηγορία είναι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα.




Σουάμι Σεβαράτνα
Ήρας 36. Γλυφάδα, Τηλ.: 210 - 96 81 793 και 6986-700663

No comments:

Post a Comment