Sunday, 1 May 2011

Αγκνισάρ Κρίγια

Από τον Σουάμι Σεβαράτνα


Αυτή η τεχνική καθαρισμού αποτελείται από τις λέξεις «Άγκνι» που σημαίνει ‘φωτιά’, «Σαρ» που σημαίνει ‘ουσία’ και «Κρίγια» που σημαίνει ‘δράση’. Η φωτιά είναι ουσιώδες στοιχείο της πέψης κι αυτή η τεχνική καθαρισμού διεγείρει αυτή τη φωτιά, έτσι ώστε το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί τέλεια.


Εκτέλεση
Ελάτε σε όρθια στάση με ελαφρά λυγισμένα τα γόνατα και τον κορμο ίσιο σε μια ήπια κλίση προς τα εμπρός. Στηρίξτε τα χέρια λίγο πιο πάνω από τα γόνατα, έτσι ώστε να μη υπάρχει ένταση στην πλάτη. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια δεν είναι λυγισμένα στους αγκώνες.


Τώρα, εισπνεύστε βαθειά και μετά εκπνεύστε πλήρως με σύσπαση του διαφράγματος. Είναι σημαντικό να αδειάσετε τους πνεύμονες όσο γίνεται. Βέβαια όσο και να προσπαθήσετε δεν γίνεται να βγάλετε ΟΛΟ τον αέρα. Η κατασκευή των πνευμόνων είναι τέτοια ώστε μια μικρή ποσότητα αέρα πάντα μένει στους πνεύμονες ακόμα και μετά την πιο πλήρη εκπνοή. Ενώ κρατάτε τον αέρα έξω σ’αυτή την ελαφρά σκυφτή στάση, αρχίστε μια σειρά ρυθμικών και γρήγορων συσπάσεων ‘μέσα-έξω’ των κοιλιακών μυών. Ο αριθμός των συσπάσεων που θα κάνετε είναι στην κρίση σας κι εξαρτάται από τον γενικό δείκτη υγείας σας. Γενικά ένας γύρος στην αρχή αποτελείται από 10-15 συσπάσεις. Μετά αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας μέχρι και τις 100 συσπάσεις. Θυμηθείτε τον Χρυσό Κανόνα της μέτριας προσπάθειας σε ό,τι κάνετε. Σημειώστε ότι στη διάρκεια αυτών των συσπάσεων δεν εισπνέετε. Η εισπνοή ανακούφισης γίνεται στο τέλος του γύρου των συσπάσεων. Στην αρχή μπορείτε να κάνετε 3-5 γύρους, ενώ μετά την απαραίτητα εξοικείωση μπορείτε να φτάσετε τους 10-20.


Οι αρχάριοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι στις πρώτες απόπειρες δεν μπορούν να κρατήσουν τον έλεγχο των κοιλιακών μυών και το ρυθμό των συσπάσεων. Αυτό όμως είναι μόνο στην αρχή καθώς οι κοιλιακοί μύες είναι ασυνήθιστοι σε κάτι τέτοιο. Αυτή η πρακτική ιδανικά γίνεται το πρωί με άδειο στομάχι και μετά την αφόδευση. Μπορεί όμως να γίνει και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας αρκεί το στομάχι να είναι άδειο.


Αντενδείξεις
Άτομα με υπέρταση, καρδιοπάθεια ή πεπτικά έλκη οποιασδήποτε μορφής θα πρέπει να αποφεύγουν αυτή την πρακτική. Επίσης, άτομα με υπερ-θυρεοειδισμό ή χρόνια διάρροια.


Ευεργετήματα
Εξαιρετική βελτίωση της υγείας των κοιλιακών οργάνων και γενικά του πεπτικού συστήματος. Κάνει θαύματα σε ένα νωθρό συκώτι και νεφρά. Εξαλείφει αρκετές γαστρο-εντερικές παθήσεις όπως δυσκοιλιότητα, υπερβολικά αέρια, υπεροξύτητα, δυσπεψία κλπ. Κάνει μασάζ στα κοιλιακά όργανα προκαλώντας την απομάκρυνση του λιμνάζοντος φλεβικού αίματος, έτσι ώστε τη θέση του να πάρει φρέσκο οξυγονωμένο αρτηριακό αίμα.




Σουάμι Σεβαράτνα
Yogaspirit, Λαοδίκης 34, Τηλ.: 210 - 96 81 793

No comments:

Post a Comment