Wednesday 20 April 2011

Διέγερση των Πνευμονικών Κυττάρων

Αυτή η πρακτική είναι πολύ διεγερτική και τονωτική για ολόκληρο το σώμα. Οι αρχαίοι Γιόγκις τη γνώριζαν και την εφάρμοζαν αρκετά συχνά. Στις μέρες μας είναι σχετικά άγνωστη στούς σύγχρονους δασκάλους Γιόγκα. Πολλές από τις κυψελίδες των πνευμόνων βουλώνουν λόγω ατελούς αναπνοής, καπνίσματος και μολυσμένης ατμόσφαιρας και γίνονται ανενεργές ή ατροφικές. Όταν κανείς αναπνέει για χρόνια με αβαθή αναπνοή δεν θα το βρει πολύ εύκολο να διεγείρει όλες αυτές τις κυψελίδες επαναφέροντας τις σε πλήρη λειτουργικότητα μονομιάς μέσω της Πλήρους Αναπνοής, αυτή όμως η πρακτική θα συμβάλλει σε πολύ σημαντικό βαθμό στο να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αξίζει να μελετηθεί και να εφαρμοσθεί.

Η πρακτική αυτή είναι σχεδιασμένη όπως προαναφέρθηκε για να διεγείρει και να τονώσει τις κυψελίδες των πνευμόνων, αλλά οι αρχάριοι δεν θα πρέπει να το παρακάνουν και σε καμμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εκτελεστεί με πολύ βίαιο τρόπο. Μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν μια ελαφριά ζαλάδα, που οφείλεται στο ότι το αναπνευστικό σύστημα είναι ακόμα ασυνήθιστο σε μια τέτοια ισχυρή άσκηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, διακόψτε προσωρινά την πρακτική, κάντε μερικά βήματα κι όταν η ζαλάδα φύγει, επαναλάβετε. Με τον καιρό, το στήθος σας θα μπορεί να δεχτεί χωρίς πρόβλημα και πιο ισχυρά κτυπήματα.


  • Καθίστε όρθιοι, με τα χέρια στο πλάι.
  • Εισπνεύστε πολύ αργά και βαθμιαία.
  • Ενώ εισπνέετε, αρχίστε να κτυπάτε απαλά το στήθος σας με τις άκρες των δακτύλων των χεριών σας, αλλάζοντας συχνά θέση στο στήθος.
  • Με το τέλος της εισπνοής, όταν οι πνεύμονες γεμίσουν με αέρα, κρατήστε την αναπνοή κι αρχίστε να κτυπάτε το στήθος με τις παλάμες των χεριών (ενώ στο προηγούμενο στάδιο το κτυπούσατε με τις άκρες των δακτύλων). Αποφύγετε τα πολύ ισχυρά ή βίαια κτυπήματα.
  • Ενώ εκπνέετε, οραματιστείτε το υλικό που μαζεύτηκε στη διάρκεια του κρατήματος της αναπνοής, να βγαίνει με τη μορφή σκούρου χρώματος καπνού.
Επειδή η άσκηση είναι πολύ ισχυρή δεν συνιστάται (τουλάχιστον στην αρχή) να γίνεται για περισσότερες από 5 φορές.

Πηγή: "The Science of  Breath" by Yogi Ramacharaka




Σουάμι Σεβαράτνα
Yogaspirit, Λαοδίκης 34, Γλυφάδα, 210 - 96 81 793

No comments:

Post a Comment